přírodní kůže = oděvní useně a kožešiny

Jak to vidí kožešník - vady kožešin z řemene (nejen pro pracovníky v čistírnách).

28.10.2010 16:03

            Dovolte. abych pokračoval v informacích o problematice z hlediska kožešníka mě nejbližší. Jedná se o chemické čištění kožešinových výrobků vlasem navrch, tedy kožichů a ostatních kožešnických výrobků.

            Opět bych rád zdůraznil, že si nedovolím se zabývat tím, jakou technologii použít k vyčištění kožešinového výrobku. Jako kožešník musím říci, že by v tomto ohledu byly informace pouze teoretické. Proto mi dovolte. abych se zmínil o rozpoznávání vad a nedostatků kožešinových výrobků povšechně v závislosti na posouzení zda je možné výrobek převzít k vyčištění bez výhrad, nebo s výhradami, případně bez záruky, popřípadě kdy nepřevzít kožešinový výrobek k vyčištění vůbec. Celou problematiku je nutné rozdělit do několika základních pohledů, tedy hledisek, které ovlivňují kvalitu kožešiny a výrobků z nich. Tentokrát se budeme zabývat vzhledem a vlastnostmi řemene kožešin.

Skoro opakem předchozích informací o srsti, tedy o vlase je vzhled a vlastnosti řemene. Pro informaci uvádím, že řemen je živočišná část která je tvořená ze tří částí a to -  pokožka, škára a podkožní vazivo. Řemen je vlastně nosná část srsti z které vyrůstají jednotlivé vlasy. Řemen vlastně určuje vzhled a tvar kožešiny. Jelikož se jedná o základ do kterého je vlas vrostlý jedná se o zásadní část která je však při pouhém pohledu na kožešinový výrobek skrytá právě srstí. Pro určení kvality, či nekvality kožešiny je právě řemen zásadní. Pro posouzení vad řemene se dá tato problematika rozdělit do tří základních skupin: pevnost řemene, elasticita a pružnost řemene a soudržnost všech vrstev řemene.

            Pevnost řemene se posuzuje problematicky, napovědět by nám mohla jakákoliv vada, prasklina nebo roztržení v místech největší námahy výrobku, tedy hlavně v průramcích na náramenících, v okolí kapes a u průkrčníku (spodní límec), pokud nalezneme jakékoliv roztržení ukazuje to na špatnou pevnost řemene. Obzvláště je-li tato vada způsobená utržením od švu. Mohlo samozřejmě dojít i k roztržení silným mechanickým náporem, ale v každém případě je nutné doporučit vadu opravit kožešníkem a pak teprve převzít k vyčištění. Pokud je řemen již špatný, sám kožešník na tuto okolnost upozorní a takovou opravu neprovede, nebo s upozorněním zákazníka na špatný materiál. Opravdu důrazně doporučuji při převzetí věc důkladně prohlédnout a při zjištění jakéhokoliv roztržení k čištění dočasně nepřevzít. Čištěním se takovéto (i malé) vady mohou stát rozsáhlými a ve svém důsledku až neopravitelnými. 

            Elasticitu a pružnost poznáte pohmatem a překládáním výrobku, materiál by měl být pružný, měkký a bez ztvrdlých částí. Nejhorší je tzv. „novinový charakter“ je to podobný zvuk a charakter jako by jste manipulovali s papírem, respektive novinami, to je známka toho, že materiál již ve špatném stavu a i v tomto případě je poměrně velké riziko čištění. V takovémto případě je třeba upozornit na to, že věci se při čištění manipuluje, otáčí a prudce pohybuje, což může zapříčinit praskání a roztržení řemene. Každopádně je nutné, pokud zákazník i přes upozornění trvá na vyčištění, tuto okolnost poznačit na příjmový doklad a při určování pojistné hodnoty výrobku určit pojistnou hodnotu co nejnižší.

            Soudržnost všech vrstev řemene je velice důležitá okolnost, neboť nesoudržnost vrstev řemene a různá elasticita jednotlivých částí řemene způsobí vady, které se nazývají odfouklý líc a mohou vzniknou až praskliny líce tzv. brychy. Co je to za vadu. Vada je zapříčiněna tím, že horní vrstvy řemene (pokožka a škára) ztrácejí pružnost, oproti spodní vrstvě řemene (podkožní vazivo) a při natažení kožešiny mohou vrchní vrstvy praskat, trhat se až odlupovbat. Tato vada je zřetelná tím, že z kožešiny odpadávají jakoby kousky, přitom vznikají holá místa avšak bez celkového protržení. Jedná se o vadu, v některých případech, složitě opravitelnou. Pro naše účely lze konstatovat, že se tato vada vyskytuje jen u výrobků z ovčín (jehnětiny, ušlechtilé jehnětiny a perziány). Avšak i důkladnou kontrolou výrobku při příjmu lze tuto vadu lehce přehlédnout. Pomocí nám může být pouze to, že se tato vada vyskytuje většinou na starších výrobcích, neboť pokud by se tato vada vyskytla na nové kožešině, neměl by se z takovéhoto materiálu výrobek vyrábět, každopádně by se jednalo o výrobní vadu. Opětovně je nutná důkladná kontrola při příjmu a při zjištění, tuto okolnost poznačit na příjmový doklad a při určování pojistné hodnoty výrobku určit pojistnou hodnotu co nejnižší.

            Je nutné upozornit na to, že tato okolnosti může, i přes kvalitní chemické čištění s dodrženým postupem, kožešinový výrobek poškodit. Proto jedinou obranou je důkladná kontrolu výrobku před čištěním a poznačení všech vad na přijmový doklad.

            Pohodové zákazníky a hodně radosti z dobré práce Vám přeje

Jaroslav Kudláček – kožešník 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode