přírodní kůže = oděvní useně a kožešiny

Jak to vidí kožešník - vady kožešin z vlasu (nejen pro pracovníky v čistírnách).

28.10.2010 15:58

            Tentokrát mi dovolte abych se konečně dostal k tomu o čem bych Vám rád podal pár informací, neboť je mi tato problematika z hlediska kožešníka nejbližší. Jedná se o chemické čištění kožešinových výrobků vlasem navrch, tedy kožichů a ostatních kožešnických výrobků.

            Nedovolím si, abych se nezabýval tím, jakou technologii použít k vyčištění kožešinového výrobku, to je dáno a jakákoliv informace od kožešníka by v tomto ohledu byla pouze teoretická, dovolte, abych se zmínil o tom nejpodstatnějším a to je rozpoznání vad a nedostatků kožešinových výrobků povšechně v závislosti na posouzení, zda je možné výrobek převzít k vyčištění bez výhrad, nebo s výhradami, případně bez záruky, popřípadě kdy nepřevzít kožešinový výrobek k vyčištění vůbec.

            Celou problematiku je nutné rozdělit do několika základních pohledů, tedy hledisek, které ovlivňují kvalitu kožešiny a výrobků z nich. Tentokrát se budeme zabývat vzhledem a vlastnostmi vlasu kožešiny, vlastně tím, co kožešinu dělá kožešinou.

Jedná se o vlasovou část kožešin, tzv. srst, ta se skládá ze dvou základních vrstev a to podsady a pesíků. Podsada je jemná vatovitá spodní část srsti, kterou prorůstá v jednotlivých stvolech delší, většinou tvrdší a charakterově odlišný pesík.

Z tohoto hlediska lze konstatovat, že proti vhodnosti kožešinového výrobku k chemickému vyčištění je pouze to, že při čištění může část (někdy i výrazná) vlasu vypadat. Tato vada může a většinou je, patrná při převzetí výrobu k vyčištění. Dobrou pomůckou k posouzení této vady je přetření vlasu textilním materiálem (nejlépe flanelem) mírným tlakem po vlase jednotlivých kožešin. Pokud ulpí na tkanině pár chloupků, je tato okolnost nevýznamná, pokud je jich více, lze konstatovat, že se již jedná o vadu, tuto okolnost je pak nutné zaznamenat při příjmu na příjmový doklad.

Vypadání vlasu může zapříčinit několik závad. Může jít o tzv. technologicky narušený vlas, nebo o lámavost vlasu, nebo také o poškození vlasových váčků (vlasové váčky jsou součástí řemene a zajišťují vlas ve své stálé poloze).

Technologicky narušený vlas je vlas uvolněný v průběhu technologie výroby (při krájení, sešívaní a napínání kožešin a celého výrobku). Závěrečnou technologickou úpravou je důkladné vyčesání a vyklepání výrobku. Pokud je tato závěrečná úprava výrobku provedena nedokonale, projevuje se vypadáváním uvolněného vlasu krátce po používání věci. Časem tato vada odeznívá a mizí. Proto je důležité, při příjmu k čištění kožešinového výrobku, zjistit jak je starý. Tato vada se dá správným čištěním a vyčesáním výrazně snížit, skoro odstranit - až téměř trvale zmizí.

Lámavost vlasu může být způsobena nevyzrálosti kožešiny nebo naopak přílišným stářím kožešiny. Vlas svoji nevyzrálostí nemá, nebo stářím již ztratil, pružnost a elasticitu. Tato vada se projevuje u nových výrobků a jedná se o vadu neodstranitelnou, ale vada se projeví již při kožešnickém zpracování, proto by se z takového materiálu výrobek neměl vyrábět. Pokud se projevuje u výrobků starších (cca nad 10 let stáří), tak se tato vada  zhoršuje. Čištěním se může, někdy jen na krátkou dobu, vada odstranit. Po čase se však znovu ukáže, jedná se o vadu, kterou nelze odstranit, pouze se dočasně sníží.

Vypadávání vlasu z důvodu narušení vlasových váčků může být zapříčiněno vysušením řemene nebo napadením škůdci. Vysušení je trvalé poškození po celé ploše výrobku a jedná se o vadu neodstranitelnou, čištění tuto vadu neodstraní, spíše zhorší. Naproti tomu poškození od škůdců je místní tzv. lokální, zato důkladné, až do té míry, že vznikají holá místa bez srsti - tedy plochy bez jakéhokoliv, nebo značně zřídlého vlasu. Jedná se sice o vadu, ale o vadu, kterou lze kožešnickou opravou odstranit. Čištění takového výrobku je jedinou možností jak výrobek zachránit a škůdce trvale zneškodnit.

            Pro určení této okolnosti je právě nutné rozpoznat důvody proč zákazník věc dává čistit a na vadu vypadání vlasu je nutné zákazníka upozornit, zároveň je nutné tuto okolnost, případně rozpoznanou vadu, uvést na příjmový doklad. Kladem této okolnosti je to, že kvalitní chemické čištění s dodržených postupem by nemělo kožešinový výrobek (z hlediska vlasu) poškodit, naopak pouze zkvalitnit, snížit vypadávání vlasu a odhalit veškeré poškození a nedostatky, které jsou pak kožešníkem skoro vždy opravitelné (výsprava míst s vypadaným vlasem).

            Sami pak uznáte, že holá místa na výrobku mohou působit jako poškození čištěním a proto se i v tomto případě dokonalé převzetí výrobku, tedy popis všech vad, určení stáří a poznámky o důvodu čištění vyplatí zapsat  na příjmový doklad.

Pohodové zákazníky a hodně radosti z dobré práce Vám přeje

Jaroslav Kudláček - kožešník 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode